Amoniac

Amoniacul este un compus chimic, constand intr-un atom de nitrogen si trei atomi de hidrogen, avand formula NH3. Acesta este lipsit de culoare, in schimb mirosul sau poate lua forma unui gaz sau lichid puternic mirositor. Amoniacul foloseste ca precursor pentru mancare si ingrasaminte, jucand un rol important in nevoile nutritionale ale organismelor terestre. Desi utilizat la scara larga amoniacul este periculos, in ceea ce priveste sinteza produselor farmaceutice si a diverselor produse de curatare, acesta este un element foarte important. In 2006, productia mondiala a fost estimata la aproximativ 146.5 milioane  de tone.

Atunci cand este folosit in scopuri comerciale, acesta este numit “amoniac pentru uz casnic” (anhydrous ammonia),reprezentand o substanta a carei compozitie este lipsita de apa. Avand in vedere punctul de fierbere al amoniacului ( −33.34 °C (−28.012 °F) ) la o presiune de o atmosfera , este necesar ca acesta sa fie stocat la o presiune mare sau, eventual, la o temperature mica. Concentratia acestor substante este de obicei masurata  folosind scara Baumé (o scara inventata in 1768 pentru masurarea densitatii diverselor lichide).  Concentratia amoniacului de uz casnic variaza intre 5 si 10%.

Inapoi!

[Total: 0    Average: 0/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal