Carbon

Carbonul este un element chimic, avand simbolul C si numarul atomic 6. Parte a grupului 14 al tabelului periodic, carbonul este nemetalic si tetravalent, facand posibile legaturi chimice covalente cu patru electroni. Exista trei izotopi naturali care intervin: primii doi, 12C si 13C  sunt stabili, in timp ce cel de-al treilea, 14C, este radioactiv, descompunandu-se intr-un timp injumatatit cu aproximativ 5,730 ani. Carbonul este unul din putinele elemente a carui existenta este cunoscuta inca din antichitate.

Exista diferite structuri ale acestui element. Cele mai cunoscute sunt  diamantul, grafitul si carbonul amorf. In funtie de forma pe care o adopta, proprietatile carbonului variaza. De exemplu, diamantul are un grad mare de transparenta, in timp ce grafitul este negru si opac. Diamantele se numara printre cele mai dure materiale, in timp ce grafitul este suficient de moale pentru a trasa o linie pe hartie. Diamantul are o conductivitate electrica mica, in timp ce grafitul este un foarte bun conductor. In conditii normale, diamantul are cea mai mare conductivitate termica dintre toate materialele cunoscute.

Toate structurile carbonului sunt solide. Acestea sunt rezistente chimic si necesita temperaturi ridicate pentru a reactiona chiar si cu oxigenul. Cea mai comuna stare de oxidare a carbonului in compusi organici este de +4, in timp ce +2 se gaseste in monoxidul de carbon. Cele mai importante surse anorganice de carbon sunt dolmitele, calcarele si dioxidul de carbon, dar cantitati importante pot fi gasite si in depozitele ecologice de turba, carbune si petrol.

Carbonul este al 15-lea cel mai abundent material aflat in crusta pamantului si, judecand dupa masa sa, este  al 4-lea  cel mai abundent  element aflat in Univers dupa hidrogen, heliu si oxigen. Carbonul este prezent in toate formele de viata. In corpul uman, acesta este al 2-lea cel mai abundent element  (aproximativ 18.5%) dupa oxigen.

Inapoi!

[Total: 0    Average: 0/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal