Desublimarea

Procesul prin care o substanta trece direct in stare gazoasa in stare lichida este cunoscut sub numele de desublimare (procesul invers al sublimarii).

Un exemplu elocvent in ilustrarea desublimarii, este procesul prin care, la temperaturi mai mici de 0 °C (32 °F ), vaporii de apa se transforma direct in gheata, fara a trece prin stare lichida. In acest fel se formeaza si zapada in nori, precum si bruma pe suprafata pamantului. Un alt exemplu in acest sens este atunci cand se formeaza gheata pe o frunza. Pentru ca desublimarea sa aiba loc, energia termica trebuie sa fie inlaturata de langa gaz. Numai in momentul in care frunza devine suficient de inghetata, vaporul de apa din jurul acesteia pierde suficienta energie termica pentru a o transforma intr-un lucru solid. Desublimarea in apa se produce ca urmare a puritatii vaporilor de apa. Dat fiind faptul ca vaporul nu are particule straine in component sa, face posibila pierderea unor cantitati importante  inainte de a se forma in jurul unui lucru. In momentul in care frunza este introdusa, vaporul de apa rece incepe sa se condenseze imediat, cauzand astfel schimbarea directa  a vaporului de apa in ceva solid. Un alt exemplu il reprezinta procesul fizic de desublimare a aburului, folosit pentru a desublima pelicule subtiri, parti ale unor diverse material, pe diverse suprafete.

Sublimarea in industria manufacturiera

In ceea ce priveste sublimarea in industria prelucratoare, semiconductoarele pot fi fabricate prin DFV (desublimarea fizica a vaporilor). Substantele sunt vaporizate intr-o camera vidata, iar apoi sunt condensate pe un substrat precum dioxidul de siliciu. Procesul este unul diferit de cel de DCV (desublimare chimica a vaporilor), rezumandu-se numai la schimbarile fizice ale starilor.

Inapoi!

[Total: 17    Average: 3.1/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal