Forta Van der Waals

Suma tuturor fortelor atractive si respingatoare dintre molecule (sau dintre partile aceleiasi molecule), altele decat cele datorate legaturilor covalente, legaturilor de hidrogen sau interactiunii electrostatice a ionilor, este numita in chimie „Forta Van der Waals” (dupa omul de stiinta olandez, Johannes Diderik van der Waals).

Termenul include forta dintre doi dipoli permanenti (forta Keesom); forta dintre un dipol permanent si un dipol indus corespunzator (forta Debye) si forta dintre doi dipoli indusi instantaneu (forta de dispersie londoneza).

Acest termen este rareori folosit si ca sinonim pentru totalitatea fortelor intermoleculare. Fortele van der Waals sunt relativ slabe comparandu-le cu legaturile covalente, dar in pofida acestui lucru, ele joaca un rol foarte important in diverse categorii precum: chimia supramoleculara, in biologia esentiala, in nanotehnologie etc. fortele Van der Waals definesc cateva din proprietatile compusilor organici, incluzand solubilitatea acestora in medii polare si nepolare.

In cazul moleculelor cu un continut scazut de alcool,  proprietatile legaturii de hidrogen a grupului polar hidroxil, domina interactiunile mai slabe Van der Waals.

In anul 2012, primele masuratori directe ale puterii fortei Van der Waals pentru o singura molecula organica legata de o suprafata de metal, au fost realizate cu ajutorul fortei atomice microscopice.

Inapoi!

[Total: 2    Average: 4.5/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal