Gheata

Apa  aflata in stare solida se numeste gheata. Numele acesteia provine din Engleza veche, de la termenul ‚īs’, care, la randul sau provine de la termenul proto-germanic ‚isaz’. In functie de impuritatile si incluziunile de aer patrunse in ea, gheata poate aparea ca fiind fie transparenta, fie opaca.

Gheata este fara indoiala unul din cele mai importante componente ale climei globale si poate fi gasita  sub  diverse forme precum: grindina, fulgi de zapada, ghetari, turturi si calote glaciare. Gheata joaca un rol foarte important in ciclul apei/ circuitul apei in natura.

Intrebuintari importante ale acesteia pot fi: pastrarea la temperaturi optime a alimentelor si bauturilor, rolul important pe care-l are in sezonul sporturilor de iarna sau un bun material pentru cei pasionati in sculpturile de gheata.

In functie de temperatura si presiune, moleculele din gheta pot fi aranjate in diferite feluri, numite faze. Una din cele mai importante astfel de faze pe suprafata Pamantului este atunci cand gheata este in faza cunoscuta drept ‚Ice Ih’. Aceasta apare in momentul in care apa atinge o temperatura mai mica de 0°C (273.15K, 32°F) la presiunea atmosferica standard.

Inapoi!

[Total: 1    Average: 5/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal