Inghetarea instantanee

Procesul de inghetare instantanee pentru conservarea alimentelor, a fost dezvoltat la inceputul secolului XX de inventatorul american Clarence Birdseye.

Inghetarea instantanee este procesul in care diverse obiecte sunt rapid inghetate, prin supunerea lor la temperaturi criogenice. Acest proces este folosit cel mai adesea in industria produselor alimentare, pentru  a le ingheta in mod rapid. In aceasta situatie, produsele alimentare sunt supuse la temperaturi foarte scazute- sub punctul de topire/ inghet al apei (32°F/0°C), facand astfel posibila inghetarea instantanee a apei in interiorul mancarurilor, fara a forma cristale mari, evitand in acest fel deteriorarea membranelor celulare.

Din acelasi motiv (nedegradarea mostrelor), inghetarea instantanee este folosita si in cazul mostrelor biologice. Aceasta racire rapida se realizeaza prin scufundarea rapida a mostrei in azot lichid sau intr-un amestec de gheata carbonica si etanol.

Un lichid supraracit va ramane intr-o stare lichida sub punctul normal de inghet atunci cand acesta are o sansa minima de formare a germenilor de cristalizare; acest lucru se intampla doar daca acesta este suficient de pur si exista un recipient destul de bun. Odata agitat, acesta va deveni solid.

Inapoi!

[Total: 2    Average: 4/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal