Insamantarea norilor

Insamantarea norilor este o tehnica de modificare a vremii, ce este folosita pentru a dispersa ceata, pentru a creste nivelul precipitatiilor si pentru a suprima grindina. Acest proces a fost dezvoltat in anul 1946 si este destul de complex pentru a putea fi descris. Pentru a crea o insamantare a norilor, oamenii de stiinta au folosit o serie de chimicale precum iodura de argint si zapada carbonica (dioxid de carbon solid). De asemenea, a fost folosit si propan lichid. Acesta poate produce cristale de gheata la o temperatura mai mare decat iodura de argint. Folosirea materialelor higroscopice, precum sarea, tinde sa devina foarte populara.

Insamantarea norilor presupune ca acestia sa contina apa supraracita (avand temperatura sub 00C). introducerea unei substante precum iodura de argint, care are o structura cristalina similara cu cea a ghetii, va induce inghetarea nucleica. Gheata carbonica sau expansiunea propanului, raceste aerul intr-o asemenea masura incat cristalele de gheata se formeaza instantaneu.
In norii de latitudine medie, strategia de insamantare se bazeaza pe faptul ca echilibrul presiunii vaporilor este mai scazut peste gheata decat peste apa. Formarea particulelor de gheata in norii supraraciti permite acelor particule sa creasca in ciuda picaturilor de apa. Daca acestea sunt suficient de dezvoltate, devin suficient de grele pentru a cadea ca precipitatii. Acest proces este cunoscut drept insamantarea „statica” .

Chimicalele de insamantare a norilor pot fi dispersate de aeronave sau de alte dispozitive aflate la sol (ex: generatoare). Atunci cand acestea sunt eliberate de dispozitivele de la sol, particulele fine sunt propulsate in directia vantului  si deasupra curentilor de aer dupa lansare.

Un astfel de mecanism electronic a fost testat in 2010, cand pulsuri ale laserelor infrarosu au fost indreptate prin aer deasupra Berlinului de cercetatorii de la Universitatea din Geneva. Experimentatorii au incurajat folosirea dioxidului de sulf si a dioxidului de azot aflate in atmosfera pentru a forma  particule care ar actiona ca si seminte.

Inapoi!

[Total: 0    Average: 0/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal