Iodura de argint

Iodura de argint este un compus anorganic, avand formula Agl. Astfel de compusi se afla de obicei in stare solida si au o culoare galben pal, insa mostrele contin aproape intotdeauna impuritati ale argintului care-i dau o culoare gri. Contaminarea argintului survine deoarece in mare parte, acesta este fotosensibil.

Preparare si proprietati

Iodura de argint este obtinuta in urma reactiei dintre o  solutie de  iod (ex: iodura de potasiu) cu o solutie de ioni de argint (ex: nitrat de argint). Imediat dupa, un solid de culoare galbena  este precipitat. Acest solid este un amestec a doua stari principale. Daca prepararea nu este atent dirijata, in lipsa luminii soarelui, solidul capata rapid o culoare inchisa. Fotosensibilitatea variaza in functie de puritatea probei.

Cristalizare

Structura cristalina a β-AgI este similara ghetii, permitandu-i sa induca inghetul prin procesul cunoscut ca nucleatie eterogena. Aproximativ 50.000 kg/an sunt folosite anual pentru cristalizarea norilor, fiecare proces de cristalizare utilizand aproximativ 10-15 grame.

Inapoi!

[Total: 1    Average: 5/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal