Masini de fum ( ceata )

Un aparat de facut ceata sau fum, este un dispozitiv ce foloseste un amestec supraincalzit de glicol si apa pentru a genera alimentarea cu ceata/fum. Astfel de aparate sunt cel mai adesea folosite in aplicatii de divertisment, dar exista si aparate generatoare de ceata  pentru uz personal. Cea mai simpla varianta a unui astfel de aparat nu implica incalzirea elementelor sau a  amestecului de glicol cu apa, numit „suc de ceata”. Odata pulverizati, la contactul cu umezeala din aer, vaporii condenseaza, rezultand astfel o ceata groasa vizibila.

Este indicat sa se foloseasca intotdeauna  ceata lichida oferita de producator. In cazul in care este folosit un alt produs, exista riscul de a provoca stricaciuni aparatului, datorita supraincalzirii in timpul functionarii.

Aparate de ceata refrigerata

Aparatele de ceata refrigerata  sunt proiectate pentru a crea nori grosi de ceata care se afla initial la nivelul solului, iar pe parcurs ce se ridica, acestia se risipesc. Aceste aparate sunt de obicei realizate fie cu ajutorul zapezii carbonice sau a azotului lichid, sau, mai nou, nu ajutorul aerului lichid.

Prin incalzirea apei in sau in apropierea unui recipient adecvat si apoi adaugarea intr-una sau mai multe bucati de gheata carbonica, se produc  efectele acesteia din urma. Deoarece la temperatura si presiune standard, dioxidul de carbon este un lichid instabil, acesta sublimeaza, producand instantaneu un gaz, condensand vaporii de apa si creand o ceata  alba groasa.

Azotul lichid (N2) este folosit pentru a crea efectul de ceata falsa intr-un mod similar ghetii carbonice. Un astfel de aparat incalzeste apa in punctul de fierbere sau in apropierea acestuia, creand abur si crescand umiditatea dintr-un recipient inchid. Cand azotul lichid este pompat in recipient, umiditatea condenseaza rapid, creand o ceata alba groasa.

Aerul lichid este o alternativa la utilizarea azotului lichid in generarea efectul de ceata falsa . Aerul lichid este compus din N2 si Oamestecate in proportie de 79% azot si 21% oxigen, stocat ca un lichid in cilindrii izolati. Acest amestec de azot cu oxigen este acelasi similar celui al aerului atmosferic si, intr-adevar, aerul lichid poate fi fabricat prin simpla lichefiere a aerului atmosferic. Aerul lichid poate fi folosit ca inlocuitor principal al azotului lichid in efectele de ceata inghetata, si este destinat utilizarii in acelasi mod, in acelasi echipament. Ceea ce primeaza in fata azotului lichid, este faptul ca acesta nu prezinta pericol de asfisiere, datorita continutului de oxigen.  Dezavantajul sau este faptul ca suporta ardere, in timp ce azotul lichid o inhiba.

Intrebuintarile masinilor de fum cu gheata carbonica

Versatilitatea acestor masini de fum cu gheata carbonica le face potrivite pentru un uz la scara larga, precum crearea unor efecte dramatice in diverse piese de teatru (ex: Dracula, MacBeth), in atractiile de Halloween precum casele sau padurile bantuite sau in cluburi (DJ-ul poate folosi astfel de aparate pentru a crea efecte de lumina in jurul dansatorilor). De asemenea, aceste dispozitive pot fi folosite si de personalul medical sau militar aflat in pregatire.

Mai multe companii din Europa si Canada  au optat pentru sisteme de securitate bazate pe aceste aparate generatoare de ceata. Acestea raspandesc ceata in incaperi in foarte scurt timp. Aceste sisteme au fost create cu scopul de a dezorienta intrusii (hotii). In momentul in care butonul de panica este apasat, incaparea este imediat umpluta cu fum (ceata). Aceste sisteme de securitate pot produce  intre 300 si 1000 m3 de fum in aproximativ 30 de secunde si sunt folosite in diverse institutii, fabrici etc. Insa indoielile fata de astfel de sisteme  nu au intarziat sa apara, punandu-se problema panicarii criminalilor si efectele secundare ale acestui lucru (violenta la adresa angajatilor etc.)

Utilizari industriale

Volumul scazut (ULV) de ceata este utilizat de catre industria de combatere a daunatorilor si de companiile de curatenie. ULV se refera la dimensiunea picaturii (intre 20-30 micrometri) generata de aceste masini de ceata. Aceasta marime a picaturii  este cunoscuta sub numele de dimensiunea optima pentru controlul daunatorilor. Traditionala tehnologie a masinii de ceata termica are dificultati in atingerea daunatorilor taratoare, cum ar fi gandaci, purici si rozatoare din cauza marimii picaturii prea fine (mai putin de 10 micrometri). Este adesea considerat ca picaturile mici sunt blocate de “perdeaua de aer” a insectelor si rozatoarelor. Aburul rece, în schimb, este greu de ajuns pentru a penetra aceste “Air-perdele”, precum și de lumină suficient pentru a fi distribuite în mod egal într-o cameră.

In schimb, aburirea rece este indeajuns de grea inca poate penetra aceste “perdele de aer”, in acelasi mod cum lumina este indeajuns de puternica incat sa fie distribuita intr-o incapere.

Inapoi!

[Total: 0    Average: 0/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal