Nitrogen/Azot

Azotul este un element chimic al carui simbol este N, iar numarul atomic, 7. Este un element chimic nemetalic lipsit de miros, gust si culoare, care apare in cantitati importante in atmosfera Pamantului. Acest element a fost descoperit de fizicianul scotian Daniel Rutherford, in anul 1772.

Aproximativ 4/5 din atmosfera Pamantului este alcatuita din azot, fiind cel de-al 7-lea cel mai abundent element. Aparitia acestuia este considerata ca fiind datorata in totalitate sintezei din fuziunea carbonului si hidrogenului in explozia solara, cunoscuta ca „supernova”.  Datorita volatilitatii azotului elementar si a compusilor sai comuni cu hidrogenul si oxigenul, nitrogenul este mult mai putin comun pe planetele stancoase ale Sistemului Solar. Cu toate acestea, ca si in cazul Pamantului, nitrogenul si compusii sai apar cel mai adesea ca gaze in atmosferele planetelor si ai satelitilor.

Cativa din cei mai importanti compusi precum amoniacul, nitratii organici, acidul azotic etc, contin azot. Legatura foarte puternica a azotului elementar domina chimia azotului, cauzand dificultati atat organismelor cat si industriei de rupere a legaturii pentru a converti N2 in compusi utili.

Nitrogenul face parte din toate organismele vii, dar cel mai adesea se gaseste in componenta amino acizilor. Este, de asemenea, al 4-lea cel mai abundent element (3%), in corpul uman, dupa oxigen, carbon si hidrogen. Azotul se afla in structura chimica a celor mai multi neurotransmitatori, reprezentand o componenta definitorie a alcaloizilor- molecule biologice produse metaboliti secundari de cele mai multe organisme. In ceea ce priveste ciclul azotului, aceste se muta din aer in biosfera si compusi chimici, revenind apoi in atmosfera. Nitratii produsi sintetic reprezinta elementele cheie in ingrasamintele industriale si poluantii cheie in cauzarea eutrofizarii sistemelor de apa .

Inapoi!

[Total: 0    Average: 0/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal