Punctul triplu

Punctul triplu al unei substante este un termen folosit cu preponderenta in termodinamica, reprezentand punctul determinat de o anumita temperatura si presiune, unde  trei  din fazele de materie ale unei substante ( faza gazoasa, lichida sau solida) coexista in echilibru. Ca si exemplu, punctul triplu  al mercurului apare la o temperatura de −38.8344 °C si o presiune de 0.2 mPa.

Nu exista un punct triplu numai intre starile anterior mentionate (lichida, solida, gazoasa), ci si puncte triple ce implica mai mult de o faza solida pentru substantele polimorfe. Un astfel de caz este Heliu-4, al carui punct triplu implica doua faze fluide diferite.

In general, pentru un sistem cu p faze posibile , exista  puncte triple.

Cel mai cunoscut punct triplu, cel al apei, este folosit pentru a defini gradele Kelvin.  Acesta are o definitie exacta, nefiind o cantitate masurabila (punctul triplu al apei pure  este 0.010C si 4.58 mm coloana de mercur, si este folosit pentru a calibrarea termometrului). Punctele triple ale majoritatii substantelor sunt folosite pentru a marca puncte in SIT-90 ( Scara Internationala de Temperatura din 1990 ), variind de la punctul triplu al hidrogenului (13.8033 K), la cel al apei (273.16 K).

Inapoi!

[Total: 1    Average: 4/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal