Sablarea cu gheata carbonica

Sablarea cu gheata carbonica este o metoda industriala de curatare ce foloseste spray abraziv, care are rolul de a accelera particulele de gheata carbonica cu aer comprimat, cu scopul de a  indeparta poluantii de pe diverse suprafete. Exista metode similare de sablare  (ex: sablarea cu nisip, sablarea cu soda). In procesul de sablarea cu zapada carbonica, orice posibil reziduu chimical este idepartat pe masura ce gheata carbonica sublimeaza la temperatura camerei.

Metoda

Gheata  carbonica este dioxid de carbon (CO2) inghetat in pelete (granule). Peletele de gheata carbonica existente au o textura moale si mult mai putin densa decat alte mijloace folosite la sablare (ex: nisip sau granule de plastic). In momentul impactului, peleta sublimeaza imediat, transferand energia cinetica minima  catre suprafata, producand abraziune minima. Procesul de sublimare absoarbe un volum mare de caldura de la suprafata. Eficacitatea acestui proces depinde de conductivitatea termica din substrat.

Instalatia

De obicei, sablarea cu gheata carbonica foloseste una din cele doua sisteme de livrare ce combina aerul comprimat cu gheata si accelereaza particulele in afara duzei:

●    Tehnologia cu un singur furtun- dezvoltata de Cold Jet, LLC in 1986. Foloseste un singur furtun pentru a emite explozii de aer si zapada carbonica. Acestui sistem ii poate fi incorporat un furtun mai mare decat celui cu furtun dublu, fara sa se observe vreo scadere semnificativa a presiunii la iesirea ghetii din furtun. Astfel de tehnologii sunt de obicei folosite cand suprafata ce necesita curatare este verticala sau la o inaltime mai mare decat palnia si compresorul de gaz.

●    Tehnologia cu doua furtunuri – a fost dezvoltata inainte de cea cu un singur furtun. Comparand-o cu aceasta, producerea sistemulului cu furtun dublu este de obicei mai putin costisitoare datorita unui sistem de livrare mult mai simplu ce permite particulelor mai fine sa fie emise cu o viteza mai mica, cele din urma proprietati, permit curatarea suprafetelor mai delicate.

Utilizari

Exista numeroase beneficii care vin odata cu optarea pentru sablarea cu zapada carbonica. Datorita acestei metode, puteti economisi timp datorita diminuarii uzurii si a echipamentului de asamblare. Sablarea cu gheata carbonica este foarte utila in curatarea echipamentelor de prelucrare a produselor alimentare, pentru a le decontamina in mod eficient suprafetele de diverse bacterii (ex: Salmonella, E. coli, Listeria etc), acestea neputand fi detectate prin metode microbiologice conventionale.

APM (Agentia pentru Protectia Mediului)  recomanda sablarea cu gheata carbonica, ca o alternativa la mai multe tipuri de produse de curatare. Aceasta metoda este cea mai buna , fiind eficienta atat in cazul curatarii celor mai banale obiecte, dar si in cazul obiectelor complexe (obiecte cu diverse forme geometrice etc.) Sablarea cu zapada carbonica poate fi folosita si pentru curatarea altor lucruri precum turbine si generatoare folosite in industria producatoare de energie electrica, a urmelor lasate de incendii, pentru curatarea imprimantelor, a mucegaiului etc.

Siguranta

Cand atinge concentratii mai mari de 1%, dioxidul de carbon devine extrem de toxic si poate duce la pierderea oxigenului, rezultand, in mod firesc axfisierea, astfel ca, utilizarea corecta a echipamentului  (in spatii ventilate) este un lucru foarte important. Este obligatorie echiparea corespunzatoare (manusi si protectie pentru ochi si urechi), presiunea normala a ghetii carbonice fiind de −78 °C (−108 °F). comparand aceasta metoda cu unele similare, sablarea cu zapada carbonica produce mult mai putine deseuri, devenind astfel mai avantajoasa din acest punct de vedere.

Inapoi!

[Total: 0    Average: 0/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal