Sublimare

Sublimarea este procesul de transformare din starea solida direct in stare gazoasa fara a mai trece printr-o stare intermediara, precum cea lichida. Aceasta faza a tranzitiei endotermice apare la temperaturi si presiuni mai mici decat cele ale punctului triplu al unei substante.

Cand presiunea este optima, cei mai multi dintre compusii chimici si elemente, au trei stari diferite la diferite temperaturi. In aceste cazuri, cand are loc tranzitia, este necesara cea de-a treia stare, starea intermediara- lichida. Este important de stiut faptul ca presiunea mentionata aici este presiunea partiala a substantei, si nu totalul (ex. atmosferic) presiunii intregului sistem. Prin urmare, toate particulele solide care au o presiune a vaporilor potrivita la o anumita temperatura, pot sublima in aer (ex: apa inghetata chiar sub 0°C). Daca vorbim despre substante precum carbon sau arsenic, sublimarea se realizeaza mult mai usor decat evaporarea inca de la topire, datorita presiunii foarte mari din punctul triplu, iar atunci este destul de dificil sa le puteti obtine sub forma lichida.

Procesul de sublimare necesita energie suplimentara si este o schimbare endotermica. Entalpia de sublimare (potentialul termodinamic al sublimarii, numit de asemenea si caldura sublimarii), poate fi calculat ca entalpia de fuziune + entalpia de vaporizare. Procesul opus sublimarii este numit sedimentare. Formarea ghetii este un exemplu al depozitarii meteorologice.

 Dioxidul de carbon solid (cunoscut ca gheata carbonica) sublima usor la presiunea atmosferica si temperatura de -78.5°C (197.5 K, −104.2 °F), in timp ce dioxidul de carbon lichid  poate fi obtinut  la temperaturi si presiuni peste punctul triplu (5.2 atm, -56.4°C).

Inapoi!

[Total: 1    Average: 5/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal