Supraracirea

Supraracirea este procesul prin care un lichid sau un gaz este racit dincolo de temperatura sa de inghet, fara a deveni solid. In conditii normale, asemenea substante ar ingheta sub forma unor cristale in jurul nucleului, proces cunoscut ca nucleatie eterogena.  Cand nu exista un nucleu sau o alta forma de cristal, substanta poate ramane in stare lichida pana la punctul de nucleatie eterogena,care apare la o temperatura mult mai mica.

Apa pura ingheata in mod normal la 273.15 K (0 °C/ 32 °F), dar poate fi de asemenea „supraracita”  pana la -43.6 °F (-42 °C). Pentru ca supraracirea sa aiba loc, apa trebuie sa fie distilata. Temperatura sa de tranzitie este mult mai mica si mai greu de determinat, dar studiile arata ca se situeaza in jurul valorii de 165 K (−108 °C/−162.4 °F). Apa inghetata poate fi incalzita pana la o temperatura de aproximativ 150 K (−123 °C/−189.4 °F).

Picaturi de apa supraracite se gasesc adesea in straturile norilor.Aeronavele ce se deplaseaza prin nori, creaza o cristalizare a picaturilor care are ca rezultat gheata formata pe aripile aeronavelor sau blocarea sondelor sale, asta numai in cazul in care ele nu sunt echipate cu sisteme de dezghetare. Ninsoarea este de asemenea cauzata de astfel de picaturi supraracite.

Procesul opus supraracirii (topirea unui solid deasupra punctului sau de inghet) este unul mult mai dificil, iar solidul se va topi de cele mai multe ori la aceeasi temperatura pentru o presiune stabilita. Din acest motiv, punctul de topire este determinat cu ajutorul unor aparate speciale. Este totusi posibil, ca la o presiune stabilita, un lichid sa se supraincalzeasca, fara a deveni gazos.

Adesea, supraracirea este confundata cu punctul de congelare. Supraracirea este racirea unui lichid la o temperatura mai mica decat cea a punctului sau de inghet, fara a deveni solid, iar punctul de congelare este atunci cand o solutie poate fi racita sub punctul de inghet a lichidului corespunzator ca urmare a prezentei solutiei (ex:  acesta apare atunci cand se adauga clorura de sodiu in apa).

Inapoi!

[Total: 0    Average: 0/5]
Toate materialele de pe acest site apartin Gko Cryosonics SRL, sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor si pot fi reproduse numai cu acordul explicit al autorului. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala se pedepseste conform Codului Penal